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Piemont - Barbaresco und die Langhe (außer Barolo)

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olifant

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Re: Piemont - Barbaresco und die Langhe (außer Barolo)

BeitragMo 29. Mär 2021, 10:39

Ollie hat geschrieben:Bibbel, ich komme vielleicht auf das Angebot zurück. Meine Frage war eher: Wie schlagen sich die jungen 2016er gegen die jungen 2015er Riserve? Ich trinke mich seit März letzten Jahres durch die Lagen der Produttori, aber mir geht es so, wie robertz oben beschrieb (auch wenn er die Produttori von seiner Aussage ausnahm): Zu viel Altfass für die Frucht, das ist wie Rioja Gran Reserva so gar nicht meins. Dann lieber den generico (der wirklich gut ist). Es sei denn, die magische 2016er Frucht kommt auch bei den Riserve zur Geltung.

Cheers,
Ollie


Die angesprochenen Jahrgänge kenne ich zwar nicht, aber hinsichtlich Annata und Riserva sehe ich in Italien etwas verallgemeinernd, egal in welcher Region, die Trinkfreude (und die Frucht) zumeist bei den Annate, während die Riserva seitens der Produzenten stets mindestens als vino importante daherkommen muss. Bei den guten Annate ist der Trinkspass gesichert, der sich bei den guten Riserve nach Jahren einstellen kann, aber nicht zwangsläufig muss. Ich für meinen Teil tue mich mit Prognosen für den zu erwartenden Genuss bei vermuteter Trinkreife inzwischen sehr schwer, zu oft hat mich die Realität, entgegen meiner prognostizierten Erwartungen, abgestraft.
Grüsse

Ralf

Die Zukunft war früher auch besser.
Karl Valentin
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robertz

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Re: Piemont - Barbaresco und die Langhe (außer Barolo)

BeitragMo 29. Mär 2021, 11:31

Hallo
Ich kann die Aussage von Ralf nur unterstreichen, siehe auch meine Bewertung vor zwei Monaten bezüglich der gereiften Annata der Produttori (Jahrgang 2008).

Meine Konklusio: Wer keine Probleme mit frischer rotbeeriger Säure und etwas kantiger Struktur (Tannin) hat, kann/sollte mit viel Vergnügen die jungen Barabaresco der letzten Jahre (insbesondere 2017) trinken, diese jugendlichen Barbaresco können inzwischen mit ihrer Lebendigkeit und Vielschichtigkeit auftrumpfen. Wer diese Flaschen reifen lässt, macht aber auch nichts falsch.


Die jungen Barbaresco sind zum Teil so ausgewogen ausgebaut, dass ein junges Konsumieren extrem viel Spaß bereitet. Die 10 Jahre Reifung haben hier gegenüber dem Jahrgang 2016, aber auch 2017 keinen wirklich bewertbaren Vorteil gebracht, bei den etwas leiseren abgerundeten Tönen kommt vielleicht etwas mehr Vielschichtigkeit (dezent tertiäre Töne) durch.

Schöne Grüsse aus Wien, Robert
Vergeblich klopft, wer ohne Wein ist, an der Musen Pforte. ;)
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UlliB

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Re: Piemont - Barbaresco und die Langhe (außer Barolo)

BeitragSa 3. Apr 2021, 18:23

Noch ein Dolcetto:

Dolcetto d'Alba 2019 (Bartolo Mascarello) 13,5%Vol. Purpurrot, bis in den Kern durchscheinend. Ganz typisch Dolcetto, intensive Kirschfrucht, blitzsauber. Mittlere Dichte, frisch-fruchtig, feine Säure, geschmeidiges Tannin, mittellanger Abgang auf der Kirschfrucht. Hoher Trinkfluss.

Im Handel für knapp 19 Euro - das muss man für guten Dolcetto nicht unbedingt ausgeben; hier bezahlt man den Namen schon ein wenig mit. Aber der Wein ist wirklich gut, keine Frage.

Nettes Etikett.

Gruß
Ulli
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harti

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Re: Piemont - Barbaresco und die Langhe (außer Barolo)

BeitragMi 7. Apr 2021, 14:13

Nochmal zum Thema Produttori - auch Ian d'Agata preist den Barbaresco Normale und bewertet ihn teilweise höher als die Riservas. Er ist der Meinung, dass der Jahrgang 2016 in Barbaresco der beste aller Zeiten ist: It is in my mind, 2016 is the single best vintage for Barbaresco of all time. It is one of those truly are vintages where you might want to sell not just the shirt of your back to buy wines, but your pants and your underwear too (just don’t go calling me when you need someone to get you out of jail for indecent exposure in public). (siehe hier: https://terroirsense.com/en/p/891.html ).

Und hier die Bewertungen der Produttori-Weine:

2016 Barbaresco 94

When you are talented and know what you are doing, plus have the luxury of choosing the better grapes from many of an area’s best vineyards, the likelihood of making good wines is high even in difficult years. But when the stars align and the year is a memorable one, then clearly chances are high the wine you make will be memorable. And this is exactly the scenario with the Produttori’s “regular” bottling of Barbnaresco, which is most likely, unless memory fails me, the best such wine this coop has ever made. Technical director Aldo Vacca and his team at this standout cooperative of Produttori di Barbaresco have made an absolutely delicious 2016 Barbaresco Classico that is better than many Barbaresco cru wines I have tasted over the years. This 2016 wine is everything you’d want a Barbaresco to be: a wine that delivers Nebbiolo’s beautiful perfume, noteworthy power and texture, and yet boasts bright, harmonious acidity to help it age. Beautifully perfumed and textured, with uncommon levels of depth and richness to its red cherry, sweet spice and floral aromas and flavours that linger impressively for what is normally a very good wine, but that in 2016 is even better than usual. A really outstanding buy. Drinking window: 2025-2035

2015 Barbaresco Riserva Montefico 93

Bright red. Ripe aromas and flavours of ripe red cherry, raspberry jelly, Oriental herbs, smoke, licorice and minerals. Big dense and tactile, with a mouthcoating but refined palate presence, this big wine is still closed down but is obviously ripe and broad, a product of the generally warm 2015 vintage. Finishes nicely persistent and suave with fine tannins. Produttori handled the heat well and the wine is excellent, though perhaps less reminiscent of Montefico than other examples from cooler vintages were. Still, this big strapping wine will make a lot of big red wine lovers more than happy. Drinking window: 2024-2038

2015 Barbaresco Riserva Asili 94

The 2015 Barbaresco Riserva Asili from the Produttori cooperative showcases why Asili is such a great site, truly one of the four or five best in all Barbaresco. Despite the warm vintage, this 2015 neatly combines power and elegance, where the precise, dense red fruit and aromatic herb aromas and flavours remind me of the Asili site. Oriental spices, sandalwood and flowers complement deep red cherry and mineral nuances on the nose and in the mouth. The finish is both suave and long. Drinking window: 2024-2040

2015 Barbaresco Riserva Rabajà 95

Luminous red. Offers ripe but piercing aromas and flavours of ripe red cherry, coffee, menthol, rosemary, lavender, plus a hint of tobacco and of licorice. Powerful yet smooth, the finish ligers impressively on the taste buds (and on the mind). A marvellous Barbaresco that is atypically powerful (even by Rabaja’s usually powerful standards) boasting noteworthy tannic clout, this 2015 Riserva Rabajà will need to lie comfortably forgotten in a good cellar for a number of years before being ready to showcase all it has to offer (which is considerable). Tasted blind, Rabajà is always easy to recognize among its Produttori stablemates: deeper than the Pora, more complex than the Ovello, more powerful than the Rio Sordo, denser than the Montestefano, more nuanced than the Pajè and fleshier than the Asili. One of my top two wines from Produttoir this year, but a little patience will; be required for this big wine to come around. Drinking window: 2025-2040

2015 Barbaresco Riserva Montestefano 96

Piercing red-ruby hue. Red cherry, sweet spices, sage, menthol and violet duke it out on the expressive, powerful nose. Follows an uppercut of black and red cherry flavours that leave the taste buds teetering on the edge of total hedonistic submission, brought back from the edge by a whiplash of welcome refreshing acidity. Finishes long and rich, with a dense core of ripe red fruit that lasts and lasts. Barbaresco lovers and wine insiders know that, sort of Grands Échézeaux like at DRC, the Produttori’s Barbaresco Riserva Montestefano is often their best wine, even though other crus in the lineup enjoy greater fame. This is especially true in wamr vintages like 2015, and so it’s no surprise this is the cru Barbaresco from produttoir I liked best this year. Knockout wine. Drinking window: 2025-2040

2015 Barbaresco Riserva Pajè 95

Big and almost brawny, the 2015 Barbaresco Riserva Pajè from Produttori is one of my three favourite wines of this vintage from this fantastic coop. Hinting at the slightly blue-tinged fruit this cru is capable of delivering, but with plenty of ripe red fruit (cherry, raspberry, redcurrant) aromas and flavours, the 2015 Barbaresco Riserva Pajè also delivers notes of sweet spices, woodsy underbrush, camphor and licorice that add depth and complexity. Dense and multilayered, with a really long smooth finish. Well done. Drinking window: 2024-2038

2015 Barbaresco Riserva Pora 94

Pora is an underrated Barbaresco cru because it usually gives more politely-styled wines that don’t grab attention immediately. A great Pora wine is a magical balancing act between fruit and tannin, acidity and fruit, and the Produttori’s Barbaresco Riserva Pora usually offers an archetypal example of what the cru can offer, though in recent years I have found it to have turned into a slightly more muscular wine than I remember it being in the past. In 2015 I’d say the Riserva Pora is back to where it used to be, with very juicy red cherry, sweet spice and pipe tobacco aromas and flavours, complicated by hints of menthol. In my experience well-made Barbarescos from the Pora cru age remarkably well despite their relatively lithe frame (but again the Produttor’s version has been throwing curveballs of late) but this very pretty wine will also age well. Drinking window: 2023-2036

2015 Barbaresco Riserva Ovello 93

Deep red with ruby tinges. Minerals, licorice and herbs complement clean red fruit aromas. Then similar nuances on the palate, with the Ovello-typical tannic power slightly less evident than usual with softer than usual tannins wrapping themselves around a core of soft red fruit. Finishes nicely persistent and suave. Drinking window: 2026-2044

2016 Barbaresco Riserva Muncagota 93+

Opaque ruby. Dark red cherry and even cassis on the cola and tobacco accented-nose. Then similar flavours in the mouth, with a deeper licorice quality building with air. Easygoing and increasingly sweeter with air, finishing with very good breath and length for the year. My score might be a little low, but the plus sign next to it means I think it could easily deserve 2-3 point more in six, seven years time. Drinking window: 2023-2036

2015 Barbaresco Riserva Rio Sordo 92

The Produttori’s 2016 Barbaresco Riserva Rio Sordo is a wine I have always approached for its relatively early appeal and softness of texture, but lately it has impressed me less than it used to. Normally, Barbarescos from Rio Sordo are softer and rounder than the wines from Barbaresco crus such as Rabajà and Montestefano, but in 2015 the Produttori’s wine strikes me as the simplest of the bunch. Lavender, dried herbs and menthol only accentuate the soft ripe easygoing qualities this wine seems to embody currently. Ready to drink sooner than other crus in this coops range, it does boast lovely balance. Drinking window: 2023-2035


Wer den Barbaresco für 25-30 € immer noch nicht im Keller hat, ist selber Schuld und möge sein Glück mit den 17ern probieren ;) :twisted: .

Grüße

Hartmut
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jessesmaria

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Re: Piemont - Barbaresco und die Langhe (außer Barolo)

BeitragMi 7. Apr 2021, 14:54

Wo gibt's den denn für 25€?
Das Günstigste, was ich gerade auf Anhieb gefunden habe, ist 29€ (ab 5 Flaschen): https://www.lillys-weinshop.eu/Produtto ... -2016.html
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Bibbel

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Re: Piemont - Barbaresco und die Langhe (außer Barolo)

BeitragMi 7. Apr 2021, 14:58

25 war mal. 29 ist immer noch ein Schnäppchen.
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harti

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Re: Piemont - Barbaresco und die Langhe (außer Barolo)

BeitragMi 7. Apr 2021, 15:09

Bibbel hat geschrieben:25 war mal. 29 ist immer noch ein Schnäppchen.
In der Tat, für einen solchen Kauf muss man nicht sein letztes Hemd opfern ;) .

Grüße

Hartmut
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jessesmaria

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Re: Piemont - Barbaresco und die Langhe (außer Barolo)

BeitragMi 7. Apr 2021, 15:11

Alles klar. ;) Hätt' ja sein können, dass ich nicht richtig geguckt habe.
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amateur des vins

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Re: Piemont - Barbaresco und die Langhe (außer Barolo)

BeitragMi 7. Apr 2021, 15:11

@harti
Ich hab den Anschluß verloren...
Du zitierst Ian d'Agata zu 2016, und listest dann fast ausschließlich 2015er.

Was hab ich verpaßt?
Besten Gruß, Karsten
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jessesmaria

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Re: Piemont - Barbaresco und die Langhe (außer Barolo)

BeitragMi 7. Apr 2021, 15:31

amateur des vins hat geschrieben:@harti
Ich hab den Anschluß verloren...
Du zitierst Ian d'Agata zu 2016, und listest dann fast ausschließlich 2015er.

Was hab ich verpaßt?


Quelle ist hier: https://terroirsense.com/en/p/1388.html
Der 2016er Riserva ist, wenn ich richtig sehe, bisher noch nicht raus und nur von Galloni bewertet (?).
Der 2016er normal schlägt den entsprechenden 2015er bei Parker um 2 Punkte (95 vs 93). 2015 sei "the Most fruit-forward of the three [=2015/16/17], 2016 "shaping up to be one destined for long cellar aging".
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